divendres, 29 de maig del 2009

La Terra et necessita


El 5 de juny commemorem el Dia Mundial del Medi Ambient. Instituït per Nacions Unides el 1977, aquest dia vol ser un moment de reflexió i de presa de consciència de tota la humanitat respecte als problemes mediambientals que amenacen el present i el futur de la nostra estimada, i única, Terra. El lema triat per a aquest any és La Terra et necessita. UNits contra el canvi climàtic. Una crida a lluitar contra el canvi climàtic posant èmfasi en l’amenaça del desglaç dels pols. Es vol alertar sobre la necessitat imperiosa de prendre mesures per lluitar contra el canvi climàtic: millores en l’eficiència energètica i l’estalvi d’energia, impuls de les energies renovables, i cura de l’entorn natural més proper.
El país amfitrió de la diada d’enguany és Mèxic. Segurament un país amb greus problemes de contaminació atmosfèrica, especialment en el seu Districte Federal, però també un país que està prenent compromisos per reforestar terres desertitzades i per reduir les seves emissions de gasos d’efecte hivernacle.
La temperatura de la Terra ha augmentat aproximadament 0,75 graus des de la Revolució Industrial, segons dades del Programa de Nacions Unides per al Medi Ambient (PNUMA). Des del 1990 s'han enregistrat les temperatures més altes dels últims 125 anys. Científics i experts coincideixen en la seva preocupació per les possibles conseqüències d'aquest canvi climàtic. Hi ha, a més, un gran consens respecte a les causes d'aquest augment de les temperatures: les emissions de gasos d'efecte hivernacle, com el diòxid de carboni (CO2) provenint de la crema de combustibles fòssils.
Terrassa ha estat de fa molt una ciutat conscienciada i compromesa en la millora del medi ambient. Entorn del 5 de juny ja fa 18 anys que organitzem la Setmana del Medi Ambient. Un punt de trobada per conèixer millor els nostres problemes ambientals, per debatre, per compartir experiències i per renovar el compromís municipal i de cada ciutadà en la lluita per la sostenibilitat i la protecció del nostre medi. Participeu dels actes de la Setmana i de la Festa del Medi Ambient, el diumenge, 7 de juny, al matí, a Vallparadís.
El Pacte d’Alcaldes contra el canvi climàtic, signat per Terrassa i dues-centes ciutats europees més el febrer passat, ens compromet com a administració municipal a avaluar el nostre nivell d’emissions de CO2 i a adoptar mesures concretes per arribar, abans del 2020, als tres objectius que es marca la Unió Europea: la reducció d’un 20% d’aquests gasos d’efecte hivernacle, aconseguir un estalvi del 20% d’energia gràcies a millorar l’eficiència energètica dels nostres equipaments i serveis municipals, i que un 20% de l’energia que usem provingui de fonts renovables (solar tèrmica i fotovoltàica, geotèrmica, eòlica, biomassa, hidràulica). És allò que es coneix com el 20-20-20 abans del 2020.
Un compromís exigent però realista i que és possible assolir amb la conscienciació de tothom i amb el compromís de cadascú. Com ens recorda en aquest 5 de juny Nacions Unides: La Terra et necessita. Unim-nos contra el canvi climàtic.