dijous, 19 de gener del 2012

Sant Màrius



Màrius i Marta eren un matrimoni de nobles perses que es van convertir al cristianisme. La tradició explica que van distribuir la seva fortuna entre els pobres, seguint el que havien fet també molts primers cristians de Jerusalem, i van marxar cap a Roma. La seva intenció era visitar les tombes dels apòstols Pau i Pere i, sobretot, ajudar els cristians perseguits per l'emperador Aurelià. L'emperador havia confinat tots els cristians a l'amfiteatre i allà els havien matat amb fletxes i posteriorment havien cremat els cadàvers.

Màrius i Marta, i els seus dos fills, Audifax i Abacuc, van recollir les restes mortals i les cendres per enterrar-les. Per aquest fet van ser detinguts i lliurats al jutge Muscianus Marcià. En negar-se a abjurar de la seva religió, van patir tortures. Finalment, Màrius i els dos fills foren decapitats a la Via Cornèlia i els seus cossos també cremats. Marta, per la seva banda, també fou assassinada en un indret als afores de Roma, a tretze milles, anomenat Nimpha. Segons la tradició, el seu cos fou llençat a a un pou.

Tot això passava als voltants de l'any 270 d.c. I sembla que la data del martiri podria ser el 20 de gener. Com que coincidia amb una altra festivitat de més rellevància, Sant Sebastià, l'Església va avançar la commemoració de Sant Màrius al dia 19 de gener.