dimecres, 25 de novembre del 2009

De Barcelona a Copenhaguen passant per Terrassa


Els treballs per aconseguir un acord internacional, el més ampli possible, en la lluita global contra el canvi climàtic, han passat recentment per Barcelona. Del 2 al 6 de novembre s’ha celebrat a la capital catalana la darrera reunió preparatòria de la que ha de ser la Conferència de Nacions Unides per al Canvi Climàtic a celebrar a Copenhaguen entre el 7 i el 18 de desembre.
I aquesta darrera oportunitat d’assolir un ampli acord abans del COP15 (així anomenen la cimera de Copenhaguen), ha acabat amb una certa decepció. Sobretot per la falta de concreció dels USA en el seu compromís de reducció de gasos d’efecte hivernacle. I també pels recels que aquesta falta de concreció americana ha provocat en els països del tercer món, que veuen compromès el seu desenvolupament si no reben una important compensació econòmica per mantenir les seves emissions en uns límits tolerables.
El compromís més ferm continua sent el de la Unió Europea. La UE continua treballant per assolir al COP15 un acord mundial ambiciós, global i jurídicament vinculant de totes les parts.
Malgrat que els ens regionals i locals no estem representats directament en aquestes reunions preparatòries, ni tampoc formarem part de la delegació comuna de la UE que defensarà els compromisos europeus en la Conferència de Copenhaguen, cal posar en relleu la importància de les ciutats en aquesta lluita global contra el canvi climàtic. Les ciutats europees, i Terrassa entre elles, que som conscients que formem part del problema (més del 50% del total d’emissions es produeixen en les ciutats), volem també ser part de la solució. Per això les ciutats europees ens hem reunit a través del que s’ha anomenat Pacte d’Alcaldes (Covenant of Mayors), una plataforma per coordinar-nos i intercanviar coneixements i experiències, amb l’objectiu d’avançar conjuntament en la lluita local contra el canvi climàtic. És a les ciutats i des dels governs municipals que fem realitat el lema de pensar globalment i actuar localment.
A Terrassa vam aprovar ja fa un any, en el Ple municipal, la nostra adhesió al Pacte d’Alcaldes. Ara, fruit d’aquell compromís, hem presentat els primers inventaris d’emissions de la ciutat i estem acabant de tancar el nostre Pla d’Acció d’Energia Sostenible. Aquesta eina, amb mesures a implementar en el camp de millora de la mobilitat i els transports, l’eficiència energètica dels equipaments i serveis municipals, la producció d’energies renovables, la millor gestió del cicle de l’aigua i dels residus, l’estalvi energètic, etc. ens ha de permetre arribar al 2020 acomplint els tres objectius a què ens hem compromès: un 20% de reducció d’emissions de CO2, un 20% d’estalvi d’energia per millor eficiència i un 20% d’energia renovable del conjunt d’energia utilitzada a la ciutat. Objectius ambiciosos, però assolibles si fem bé la feina i tots hi contribuïm. Són fites imprescindibles si volem deixar als nostres fills un món habitable.
En la lluita global contra el canvi climàtic, de Barcelona a Copenhaguen cal passar també per Terrassa. Cal passar pel compromís dels governs municipals i també pel compromís de cada ciutadà a través del seu consum responsable, l’estalvi energètic, la mobilitat sostenible amb l’ús del transport públic, la reducció i correcta gestió dels residus, l’ús responsable de l’aigua.
Nosaltres, des de Terrassa ja hi estem treballant. Esperem també que els responsables dels governs de tot el món, reunits properament a la COP15, siguin valents i encaminin correctament la lluita global contra el canvi climàtic, aplanant així el camí cap a un futur menys incert del planeta.
I permeteu-me encara una reflexió final. L’acord mundial per la reducció d’emissions de CO2 a nivell planetari ens hauria de servir per aconseguir ben aviat un altre acord no menys necessari i urgent: l’eradicació de la pobresa i la fam al món. Tenim un sol món, una sola Terra, i tots hi tenim el mateix dret.

1 comentari:

Judit Hueso ha dit...

Tens molta raó en el que dius en aquest post, Màrius.
Et convido a fer una passejada pel meu blog: www.orbitaverde.com
Salutacions desde Terrassa!