El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha suspès cautelarment el mapa eòlic català.
No sé de qui és la culpa. L'anterior govern havia presentat set avaluacions diferents d'impacte ambiental, una per a cada zona del mapa eòlic catala. Però segons el TSJC falta l'avaluació ambiental global. Si és així, que s'ho facin mirar l'ex-conseller Francesc Baltasar i l'ex-director general de polítiques ambientals Frederic Ximeno; s'han cobert de glòria.
La veritat és, però, que Catalunya, pionera en la posada en marxa de l'energia eòlica a l'estat espanyol, continua quedant enrera respecte a la resta de comunitats autònomes. Sabíeu que l'empresa cooperativa pionera en el desplegament de l'energia eòlica a casa nostra, Geotècnia, va ser creada per un grup d'estudiants de la UPC del campus de Terrassa? Estem parlant del 1981, fa trenta anys, quan encara ningú no pensava que aquesta font renovable d'energia acabaria tenint el potencial mundial actual. Ells van instal·lar el 1984 el primer aerogenerador de tot l'estat. I van ser líders aquí i a fora, fins que el 2007 els va comprar un dels grans gegants de l'eòlica, Alstom, per 350 milions d'euros. Ara operen, sobretot fora del país, amb el nom d'Alston Geotècnia.
A l'Associació Eòlica de Catalunya, EolicCat, que agrupa les empreses catalanes del sector i que està presidida també per un terrassenc, Ramon Carbonell, estan indignats amb aquesta suspensió cautelar.
Si ja és difícil trobar finançament per a aquestes grans infrastructures que són els parcs eòlics, i més en temps de crisi financera com l'actual, encara ho és més quan posem dubtes judicials a la seva viabilitat. I Catalunya, que amb el nou mapa eòlic començava a caminar per tal de recuperar terreny perdut en el camp energètic, veu ara aturat novament el seu desplegament.
L'energia eòlica suposa un sector estratègic per al futur desenvolupament energètic i industrial català. Es tracta de disposar d'una important font d'energia neta, descentralitzada, que ens permeti dependre menys de l'exterior, i sobretot dependre menys de les fluctuacions econòmiques i polítiques internacionals del gas i del petroli.
Quan ens plantegem el tancament de les nuclears, el desenvolupament industrial de Catalunya, l'extensió de la xarxa ferroviària, el desplegament dels vehicles elèctrics,... estem requerint noves fonts, potents i descentralitzades, d'energia neta, d'energia renovable. Necessitem imperiosament l'energia eòlica. Que sigui respectuosa amb el paisatge i amb el patrimoni natural del país. Però la necessitem.
És imprescindible desbloquejar el mapa eòlic català. Ens hi juguem les inversions previstes i, el que és més greu, el nostre futur energètic.
Mentrestant, estem perdent aire!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada