dimecres, 12 de març del 2014

2014 Josep-Lluís Carod Rovira

Aquest 3 de març he anat a escoltar a Josep-Lluís Carod-Rovira a l'Ateneu Terrassenc.

Sempre he admirat la seva visió del país i el seu catalanisme integrador. Estic orgullós d'haver servit a les seves ordres a ERC i haver participat, en la meva modesta parcel·la, de la tasca que va tirar endavant des del Govern de la Generalitat. I ara encara, un cop va deixar la tasca política i es va separar del partit, encara l'admiro i el segueixo, doncs la seva anàlisi de la situació a Catalunya em segueix interessant molt.

Per això em feia il·lusió tornar-lo a sentir i tornar-lo a saludar. El seu llibre, 2014, escrit fa sis o set anys, és avui dia un referent del que està passant al país.

De la seva conferència en vull deixar constància d'algunes idees que n'he extret:
  • A Catalunya es parlen avui 282 llengües. Les 6 primeres són, per aquest ordre:
    1. Català
    2. Castellà
    3. Amazic
    4. Àrab
    5. Romanès
    6. Urdú
  • El nostre nacionalisme és un nacionalisme cívic, en contraposició a un nacionalisme essencialista. Es tracta d'un nacionalisme obert, de futur, inclusiu, lliure i dinàmic; amb identitats complexes
  • La construcció de la nova Catalunya, del nou país, no es pot basar en la negació de la nació espanyola. Molts dels nostres conciutadans se senten no només catalans sinó catalans i espanyols alhora. Com tants d'altres comparteixen també la seva identitat catalana amb d'altres identitats d'origen: amaziga, marroquina, romanesa, gitana, equatoriana, etc.
  • Ser català no és una herència, ni pot ser una imposició. Ser català, avui, és fruit d'una decisió lliure.