divendres, 3 de juny del 2011

Complexitat versus incertesa: l'esser viu al seu ambient


Aquest ha estat el títol de la conferència que Jorge Wagensberg ha triat per la seva conferència d'ahir al CET (Centre Excursionista de Terrassa). Formava part dels actes de la XX Setmana del Medi Ambient.
Difícil resumir el seu pensament, tot i que explica les coses complexes de manera planera i didàctica. Deia que l'ésser viu tendeix a la complexitat i que, gràcies a la intel·ligència, que li proporciona una capacitat d'anticipació de la incertesa, és hàbil per fer front a la incertesa de l'entorn, de l'ambient.
Així com el bacteri i la resta d'animals inferiors, fins arribar al calamar, són incapaços de tenir un pla B per superar les incerteses de l'entorn; a partir del pop i la resta dels animals superiors som capaços de trobar solucions alternatives per superar aquestes incetesses de l'entorn.
Wagensberg amaneix el seu discurs amb un seguit d'exemples enginyosos, de frases xocants però aclaridores, d'acudits intel·ligents... difícils de reproduir. Intento repetir-ne algun:
El cercell es va inventar per sortir de casa i la memòria per tornar-hi
Gràcies a la pelvis els homes podem caminar drets, i gràcies a la pèlvis Èlvis és Èlvis
També va exposar la idea que cada ésser viu aporta solucions tècnològiques que poden ser útils per a la humanitat, encara que potser no hem sabut descobrir-les o encara no sabem per quin la solució de quin problema seran necessaris. Per exemple, s'està investigant com impulsar els vaixells per no malgastar energia en l'estel·la que deixen les hèlix al mar (els peixos i els dofins no deixen estel·la). O s'està investigant també com els tèrmits construeixen els seus caus de manera que la temperatura interior està a 27ºC +/- 0,1ºC, encara que la temperatura exterior pugi a 50ºC de dia o baixi a 0ºC de nit (això ens aniria molt bé per als nostres habitacles: és el que es coneix com energia blava).
O la flor del lotus, que s'autoneteja amb les gotes d'aigua de la pluja gràcies a la seva estructura nanotecnològica.
Wagensberg reivindica la interdisciplinarietat entre ciència i humanisme, entre física termodinàmica i filosofia. I ell és, realment, un savi global!