dijous, 13 de novembre del 2014

Tànger: l'Alguer de l'Àfrica?

He tingut l'oportunitat de participar en la II Setmana de la Cultura Catalana de Tànger, organitzada pel Casal de la Cultura Catalana del Nord del Marroc el passat cap de setmana de juliol. Aquest casal català, que va ser reconegut per la Generalitat al febrer de 2006, té per objectiu la difusió de la llengua i la cultura catalana a l'exterior i estrènyer els vincles amb el Marroc i les persones d'origen cultural marroquí.

El casal organitza regularment cursos de català i està reconegut per expedir titulacions oficials d'aquesta llengua. De fet, l'any passat ja va expedir els 13 primers certificats oficials de català; i aquest any, a espera del resultat dels exàmens, encara n'expedirà més.

Resulta sorprenent conèixer de prop marroquins i marroquines interessants en aprendre el català i, encara més, veure'ls tan interessats per tot el que fa referència a la nostra història, la cultura, la geografia, els costums, el folklore, etc. Aquests estudiants de català, amb només un any de classes, eren capaços d'adreçar-se en públic en català i de fer-ho amb una correcció i un accent envejables. Però era encara més sorprenent descobrir els seus coneixements sobre les varietats dialectals del català, o sentir-los recitar de memòria poemes de Miquel Martí i Pol, o admirar-se i interessar-se pels diferents tipus de balls (jotes valencianes, boleros de Mallorca, balls de gitanes del Vallès, etc.) amb què els va obsequiar l'Esbart Egarenc, convidat també a participar en la Setmana Catalana.

De fet, l'actuació de l'esbart va agradar tant que, fins i tot el mateix alcalde de Tànger, els va demanar que hi tornessin l'any vinent.

Aquells estudiants marroquins demostraven tenir un coneixement més profund i més extens de Catalunya i de la resta del món dit occidental del que nosaltres tenim del món musulmà o del món àrab.

Tot plegat, doncs, ha estat una cura d'autoestima per als terrassencs que hi vam ser convidats. Tànger, de la mà del casal català, esdevé una mena d'oasi català al nord del Marroc. Com em comentava un dels estudiants marroquins d'allà, el Mouhamed Hibbane, Tànger bé podria ser l'Alguer de l'Àfrica…

publicat el juliol de 2007